Нямаме сигнали към Конституционния съд (КС) да се готви отправяне на

...
Нямаме сигнали към Конституционния съд (КС) да се готви отправяне на
Коментари Харесай

Председателят на КС: В пандемията трябва да пазим здравето

Нямаме сигнали към Конституционния съд (КС) да се готви отправяне на питане за зеления документ. Ситуация, в която се слага на карта животът и здравето на жителите, дава опция за съразмерно ограничение на права, разяснява кардинално председателката на Конституционен съд Павлина Панова.

Права могат да бъдат ограничавани в името на живота и здравето на жителите, заключи и акцентира тя.

Имаме сериозен недостиг на доверие на жителите в конституцията - тя е като първокласен документ някъде високо по лавиците, не се усеща отбраната от Конституционен съд, въпреки че индиректно жителите имат достъп до такава.

Това разяснява още първата жена ръководител на Конституционния съд у нас Павлина Панова в изявление за " Нова телевизия ".

Конституционен съд ще бъде отворен доста повече за жителите и ще се върви към самостоятелна тъжба, само че би трябвало да се пипа извънредно точно и да не се вадят политически ползи от това, прикани тя партиите.

Аз съм за отварянето на съда, за по-бърз и лек достъп на жителите до него. Не смятам, че самостоятелната конституционна тъжба е панацеята за това, само че е добре политиците, включително и президентът, когато оферират своите промени да обсъдят всички вероятни канали, по които жителите да имат отбрана на конституционните им права.

Конституцията от 1991 година е млада - единствено на 30 година, и е изцяло съответна и през днешния ден, счита Панова. Затова дефинира като прекомерно преждевременно желанието на политиците да я ремонтират. Да, може да бъдат направени някои промени, само че те би трябвало да станат с изключителна мъдрост. Изявлението, че някой приготвя напълно нова конституцията, видяхме, че претърпя провал, подсети тя несполучливия опит на ГЕРБ.

Политиците имат интерес от самостоятелната конституционна тъжба, тъй като ще подсигуряват по-добре правата на жителите. У нас в този момент всеки може да с обърне към Европейския съд по правата на индивида, само че не всеки съд у нас може да се обърне към конституционния в личната си страна, акцентира юристката.

На въпрос удобно ли й е в стола като първата жена отпред на 12-те топмагистрати, тя дефинира това като огромна отговорност след двата сполучливи мандата на проф. Борис Велев. Той пък бе най-младият ръководител на Конституционен съд.

Понякога, изключително в случай че настояването идва от депутати, прозират политически претекстове в сезирането на Конституционен съд, само че той е потвърдил, че не се води от политическа обстановка и пази конституцията, съобщи още Панова. Мое обвързване е да опазим съда от опити за такива политически въздействия, ангажира се тя.

По проблема с Кирил Петков и поданството му е безапелационна, че Конституционен съд е постъпил кардинално и не е " използван " да даде картбланш за кариера като народен представител и министър председател на някогашния длъжностен министър.

Може ли да се приключи мандат на един от тримата огромни в Темида и безконтролен ли е основният прокурор - това е идващото тестване пред Конституционен съд по питането на някогашния правосъден министър и сегашен член на съда Янаки Стоилов. Два пъти обратно във времето се произнесохме по въпроси, касаещи основния прокурор, подсети председателката. Конституционен съд не може да дава инструкции по какъв начин да бъде реализирано това, практиката ни е константна - не може Конституционен съд да е отрицателен законодател, т.е. произнасяйки се за противоконституционност на избрана наредба, не можем да даваме инструкции на законодателя по какъв начин да уреди избран институт в правото.

Тя не знае с какви претекстове основният прокурор Иван Гешев има намерение да насочи запитване до Конституционен съд за своите е пълномощия, само че счита, че няма съображение от Конституционен съд да се желае такова изговаряне. Вече има задоволително наши решения през годините и един деликатен прочит на конституцията в техния подтекст не би следвало да предизвика подаването на такова искане, изясни Панова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР